Амбасада на Република Северна Македонија во Ватикан

Најнови вести

Церемонија на доделување на книжевна награда од страна на амбасадорите акредитирани при Светата Столица

Рим, новинарката на радио Ватикан, Фауста Сперанца, ја доби книжевната наградата од жирито на Амбасадори акредитирани при Светата Столица за нејзината книга “Чувство на жед”.

Амбасадорката на Република Северна Македонија при Светата Столица, Н.Е. Марија Ефремова, како член на жирито присуствуваше на доделувањето на наградата, заедно со амбасадорите на Италија, ЕУ, Португалија, Австралија, Албанија, Бугарија и Уругвај. За амбасадата на Република Северна Македонија при Светата Столица ова е од голема чест, бидејќи првата промоционална конференција на наградената книга беше во организација на амбасадорката Ефремова.

Средба на групата жени амбасадори акредитирани при Светата Столица

Рим, 27.09.2022 година - Пред групата жени Амбасадори акредитирани при Светата Столица, беа презентирани резултатите од истражувањето спроведено од страна на ISCW, за местото, улогата и состојбите на жените католици во црквата. Целта на истражувањето е да се подготви предлог до Синодот на бискупи како дел од консултативниот процес на Синодот за 2022-23 година, во насока на унапредување на местото на жените во црковните институции, структури и практика. Оваа значајна иницијатива е подржана од Папата Франческо.

 

Свечена миса во чест на 31-та годишнина од независноста на Република Северна Македонија

Рим, 12.09.2022 година, во базиликата Свети Дванаесет апостоли, во организација на Амбасадата на Република Северна Македонија при Светата Столица и Секретаријатот на Светата Столица за односи со држави и меѓународни организации, се одржа свечена миса во чест на 31та годишнина од независноста на Република Северна Македонија.

Свечената миса ја служеше Н.Е. монсињор Пол Ричард Галагер, секретар за односи со држави и меѓународни организации на Светата Столица, а како сослужители на мисата учествуваа свештени лица од Католичката црква како и повеќемина парохиски свештеници.

На свечената миса беа присутни истакнати гости - претставници од повеќе конгрегации, верски институти и невладини организации при Католичката црква. Преку педесетина претставници на дипломатскиот кор акредитиран при Светата столица, меѓу кои и амбасадорите на Соединетите Американски Држави, Германија, Велика Британија, Италија, Белгија, Јапонија, Шпанија, Грција, Србија, како и повеќемина гости од општествено-политичкиот живот во Италија, поранешни амбасадори, професори, доктори и претставници на македонската дијаспора во Италија.

По завршувањето на свечената миса, пред присутните гости свое обраќање имаше амбасадорката на Република Северна Македонија при Светата столица, Н.Е. Марија Ефремова.

Туристички дестинации

Баба Планина, Битола

Охридско езеро, Охрид

Дојранско езеро, Дојран